İşçi ve işveren arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi; çalışan ve işverenin haklarının güvence altına alınması ve hukuki yaptırımlar ile karşılaşmadan devlete karşı olan yükümlülüklerin yerine getirilebilmesi için mevzuata uygun bir yapının varlığı zorunludur. Bu kapsamda ARER firmalara iş hukuku, iş güvenliği, vergi ve SGK konularında danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Yürürlükte bulunan 4857sy. İş Kanunu hükümlerinin çalışanları korumaya odaklı olması, çalışan tarafından açılan davaların çoğunlukla işveren aleyhine sonuçlanması nedeni ile işletmeler yüklü tazminatlar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu nedenle işletmelerin süreci usule uygun yürütebilmesi için yazılı beyan, ispat yükümlülüğü, hukuki alt yapı gibi yasal gerekliliklere sahip olması beklenmektedir. Bütçe kısıtları nedeni ile hukuk departmanı bulunmayan veya hukuki alt yapı oluşmamış firmalarımıza İş Kanunu, mevzuat, yönetmelikler, emsal davalar ışığında yönlendirmeler yapılmakta; olası bir dava süreci ile karşılaşılması halinde mağduriyet yaşanmaması için uygun alt yapı oluşturulmaktadır.
6331 sayılı iş güvenliği kanunu kapsamında istihdam edilen veya dışardan temin edilen hizmetin yeterliliği bir çok işveren tarafından tam olarak takip edilememektedir. Bu sebeple firmalar çalışma bakanlığı denetimlerinde yada meydana gelen iş kazaları sonrasında maddi/manevi büyük zarar riski ile karşı karşıya kalmaktadır. ARER bu noktada işletmedeki işlerin özellikleri, oluşabilecek riskleri ve ramak kala durumlarını inceleyerek iş kazalarının oluşmasını engelleyecek tavsiyeler oluşturmakta; mevcut önlemlerin yeterli olup olmadığı konusunda incelemeler yapmakta bu sayede organizasyonun daha güvenli ve sürdürülebilir olması yönünde çözümler sunmaktadır.
İşletmeler bazen strateji geliştirme, mevzuata uyum, risk yönetimi, iş planı konularına odaklanırken, vergisel konulara ilişkin çözümleri geliştirmede sorunlar yaşayabilmektedir. ARER’in vergi danışmanlığı hizmetleri işletmelerin doğru zamanda doğru kararları alarak vergisel sorunlarının çözümlenmesine yöneliktir. Vergi Usul Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu, Özel Tüketim Vergisi Kanunu, Damga Vergisi Kanunu gibi kanunlar ile Hibe, Teşvik Mevzuatı ve Çifte Vergilendirme Önleme Anlaşmaları çerçevesinde müşterilerimize vergi tasarrufu sağlayacak şekilde vergi planlaması yapılmaktadır. Ek olarak devlet tarafından iş vereni desteklemek için açıklanmış mevcut ve geriye dönük teşvikler konusunda da işletmelere danışmanlık hizmeti sunulmaktadır.
5510sy. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde şekillenen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kontrol ve denetimleri sağlanan işçi ve işveren ilişkilerinin sağlıklı bir zeminde yürütülebilmesi için işverenlerin ilgili kanun gerekliliklerini yerine getirmesi hayati bir önem taşımaktadır. ARER bu gerekliliklerin sağlanabilmesi adına uzman danışman kadrosu ile firmalara ihtiyaçları olan konu başlıklarında gerekli destekleri sağlamaktadır.